14.jpg

Nytt materiale på Jazz Archeology

Evensmo oppforder i sitt siste Nyhetsbrev folk til å lete i egne samlinger etter opptak som ikke er kjent fra tidligere . "Eiere av eldre Tandberg-båndopptakere kan sitte på en jazzgullgruve" skriver han.

Norsk jazzarkiv slutter seg til!

Her gjengir vi hele Nyhetsbrevet for mai 2012.

Jazz Archeology fyller ½ år og takker alle som har vist interesse for hjemmesiden. Nesten 40 jazz musikere har blitt presentert og udødeliggjort gjennom internet. Noen er verdensberømte stilskapere, noen kjente og kjære og trofaste gledesspredere, og noen nesten ukjente men som fortjener å bli husket. Dette er likevel bare toppen av jazz-isfjellet, det er mange som venter på tur, og de vil rykke frem i køen i månedene som kommer. Følg med!

Det er viktig at Jazz Archeology ikke blir bare enveis-kommunikasjon. Målet er å identifisere alt eksisterende solo-materiale med de aktuelle musikere. Da gjelder det først å bidra til hjelp med plater som er kjent men ikke vært tilgjengelige, det finnes mange ugreie 78 plater fra 40-50-tallet, samt sjeldne EP/LP/CDer. Og deretter, ikke minst, å grave frem materiale som hittil har vært ukjent. Det finnes allerede mye slikt materiale presentert i hjemmesiden, men hvem vet hva som skjuler seg i de tusen kjellere og lydbånd!? Det er du som jazzarkeolog som kan bidra til å bygge opp denne verdifulle databasen!

Dernest er det meningen at mine evalueringer skal utfordres. Det må være mange meninger der ute om hva som representerer stor jazz kunst! La oss få dem frem, diskutere vår musikk, inspireres av hverandre!

Det er derfor jeg har tatt initiativ til et nyhetsbrev. Normalt vil dette foreligge på engelsk, men en egen variant vil nå og da være på norsk og ta for seg spesielle lokale (norske/skandinaviske) musikere og problemstillinger.

Som dere vil ha lagt merke til er norske musikere allerede inne på hjemmesiden. Først vår tidlige altsaksofon, representert ved Per Nilsen og Arvid Gram Paulsen. Deretter Norges store gitar-sønn, Robert Normann. Og nå i helgen har også våre fremste swing trumpetere, Rowland Greenberg sammen med Frank ‘Hvinern’ Andersen, Einar ‘Beinet’ Johansen, Hein Paulsen og (igjen) Arvid GP fått sin plass på hjemmesiden. Her må alle friske norske jazzgutter trå til! Jeg er overbevist om at det fremdeles finnes norsk jazzmateriale som hverken Norsk Jazzarkiv eller jeg selv kjenner til. Se etter i egen båndsamling. Spre kunnskap om hjemmesiden til andre. Eiere av eldre Tandberg-båndopptakere kan sitte på jazzgullgruver! Grav ut!! Ser frem til å høre fra dere!!!

Jan Evensmo