illustrasjonsfoto_til_web (15) kopi.jpg

Nytt musikkhistorieverk og seminar



Vi klipper fra forlagsomtalen av boka: "For første gang har et knippe spesialister satt seg sammen og nyskrevet musikkhistorien på norsk. I den nye boka Vestens musikkhistorie tar de oppgjør med en rekke etablerte sannheter – eller myter om man vil – som lenge har preget vårt bilde av musikkhistorien, men som ikke holder vann i møte med vår tids forskningsinnsikter.

Trodde du at Beethoven skrev klassisk musikk? At etterkrigstidens modernister brøt med den kunstmusikalske tradisjonen? At jazzens opprinnelse var svart? At svart rock og pop har vært mer ekte og mindre kommersielt orientert enn den polerte, hvite? Vestens musikkhistorie gir en oversikt over den vestlige musikkens historie de siste fire hundre årene. Viktige sjangre og verker, komponister og utøvere presenteres og diskuteres ut fra sine samtidige kulturelle, politiske, sosiologiske, estetiske og teknologiske sammenhenger.

Sentralt står kunstmusikken fra og med 1600-tallet. Framstillingen av jazz, pop og rock er mer omfattende enn i de fleste andre musikkhistoriske verker det er naturlig å sammenligne med.

Forfatterne er fagfolk med spesialkompetanse på hver sine felt: Anne Danielsen, Erling E. Guldbrandsen, Erlend Hovland, Jørgen Langdalen, Arnulf Mattes, Lise Karin Meling, Morten Michelsen, Håvard Skaadel, Odd Skårberg og Hans T. Zeiner-Henriksen".

Det er MIC, i samarbeid med Institutt for musikkvitenskap UiO, Norges Musikkhøgskole og Nasjonalbiblioteket som inviterer til et halvdagsseminaret om en rykende fersk lærebok i musikkhistorie som er skrevet og utgitt på norsk.

PROGRAM:
Ordstyrer: Jørgen Langdalen (Nasjonalbiblioteket)

13:00 - Kort presentasjon av bokprosjektet ved redaktøren, Erlend Hovland (Norges musikkhøgskole)
13:15 - Vestens musikkhistorie: fra forfatter til leser, ved Odd Skårberg (Høgskolen i Hedmark)
13:45 - Et blikk på Vestens Musikkhistorie ved Erling Sandmo (UiO)
14:15 - Konsert med Tor Espen Aspaas, klaver (Norges musikkhøgskole): Sergej Rakhmaninov (1873-1943): Preludium i giss-moll, op. 32 nr. 12 Aleksandr Skrjabin (1872-1915): Preludium i B-dur, op. 11 nr. 21 Sergej Rakhmaninov: Preludium i c-moll, op. 23 nr. 7
14:30 - Vestens litteratur som historisk utfordring ved Tone Selboe (Universitetet i Oslo) 15:00 - Historiens andre stemmer ved Synne Corell (Universitetet i Oslo)
15:30 - Paneldiskusjon

16:00 - Forfriskninger i MICs lokaler
18:00 - Slutt
Seminaret arrangeres av MIC Norsk Musikkinformasjon i samarbeid med Institutt for musikkvitenskap UiO, Norges Musikkhøgskole og Nasjonalbiblioteket, og finner sted i auditoriet på Nasjonalbiblioteket i Oslo, torsdag 22. Mars kl 13:00 - 16:00 etterfulgt av en åpen mottakelse i MICs lokaler.Seminaret er gratis og åpent for alle interesserte.

Påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. innen onsdag 21. mars.