illustrasjonsfoto_til_web (1) kopi.jpg

Nordnorsk jazzhistorie

Forlaget Margbok presenterer boka slik: NORDLANDS TROMPET (SAX, PIANO, GITAR , BASS, TROMMER OG VOKAL) følger jazzen - musikken, miljøene, menneskene - gjennom nitti år, fra jazzbegrepet dukket opp med den nye og utfordrende dansemusikken i 1919, gjennom swing-epoken og under krigen, helt fram til det som lenge var selve ikonet for nordnorsk jazz, bebop.

Boken byr på en reise gjennom nordnorske jazzmiljø fra Mosjøen til Longyearbyen, og fra "yttersida" til Sør-Varanger. Boka tar oss fra de første klubbopptakene på ungdomshuset på Hemnes, til "Jazzens Mjølner" i Narvik. Vi får høre om gullalderen med Soundsational på Prelaten i Tromsø, Ad Lib og Sinus i Bodø, og Montenegro i Hammerfest. Nordlands trompet er ikke bare om jazz.

Boka gir allmenne bidrag til lokalhistorikken på kultur- og musikkområdet. Den inneholder dessuten en biografi over 234 musikere, samt en diskografi som omfatter 135 nordnorske plateutgivelser.

Forfatteren Jan Ditlev Hansen har vært tett på nordnorsk jazz gjennom 40 år. Siden 1978 har han jobbet i NRK, og har laget tallrike radio- og fjernsynsprogrammer om nordnorsk jazz. Jan Ditlev Hansen er bosatt i Tromsø, og produserer ukentlige Rundt midnatt for NRK P2. Boken er over 350 sider, gjennomillustrert I fire farger og utgis I coffee-table format.